Sepetinizde ürün bulunmuyor.
Kına gecesi dendiğinde akla ilk gelen “Hüzün ve mutluluğun aynı anda yaşandığı gece” oluyor.
İslam kültürüne ait düğün öncesi yapılan kına gecesi geleneği, Osmanlı döneminden günümüze gelene kadar belirgin değişikliklere uğramıştır..
Eskiden geleneksel kına geceleri farklı ritüellerle ve kına kıyafetleriyle kutlanırdı; düğünden bir gün önce gelinin babaevinde sadece kadınlar arasında bir kına gecesi düzenlenirdi.
Yatsı ezanıyla birlikte genç kızlar bindallı ismi verilen kadife elbiseler giyerek gelin evine gelirlerdi.
Çerezler, tatlılar, kına helvası gibi ikramlar yapıldıktan sonra gelin yöresel bir kıyafet veya şık bir elbise giyerek mum taşıyan bekar kızlar eşliğinde salona gelip bir kenara otururdu. Gelinin yüzüne işlemeli kırmızı bir duvak örtülürdü.
Bekar kızlar ve misafirler şarkılar söyleyip oynarken gelin sessiz bir şekilde onları izlerdi.
Gelin ağlatma adetinden sonra evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılan kına yakma ritüeli başlardı. Kınanın yakılmasından sonra şerbet ile yiyecekler ikram edilir ve gelin de misafirlerle birlikte eğlenmeye başlardı.
Kına gecesinde gelin tarafından giyilen elbiseye “bindallı” denilirdi. Genellikle bindallı kırmızı renkte olup iki parçadan oluşuyordu.
Kadife bindallı üzeri dal ve yaprak desenleri gümüş ve altın örgülerle yoğun bir şekilde özenle işleniyordu.
Bazı gelinler ayrıca bindallıyı tamamlayan taç gibi saç aksesuarları da kullanırlardı.
Modern Kına Gecesi
Eskiden adetlere bağlı olarak, gelin evinde yöresel bir kına gecesi yapılırken, günümüzde düğün salonları, oteller, restoranlar ya da kır bahçeleri gibi mekanlarda daha modern, bekarlığa veda partisi havasında bir kutlama yapılıyor. Gelin kına yakılana kadar eskisi gibi artık sessizce oturmuyor ve misafirler geldikten sonra renkli şovlar ve gösterilerle birlikte onlar ile birlikte oynuyor.
Modern bir kına gecesinde gelinler artık kına gecesi kıyafeti olarak gösterişli kaftanları tercih ediyorlar. Osmanlı esintileri taşıyan kaftanları taşlı gelin taçları ile tamamlanıyor. Bir tek değişmeyen özellik kırmızı renktir, bu yüzden geleneksel olarak gelin çoğu zaman kırmızı renk giyer veya en azından kırmızı nakışlı örtü ya da kırmızı eldiven takar. Türk kına gecelerinde gelinin elbisesi özel olarak seçilir.
Kına gecesi kıyafeti dendiğinde aklımıza ilk gelen “kırmızı elbise” oluyor.
Kına gecesinde gelin stiline ve tarzına uygun bir kına elbisesi seçilmelidir. Genelde daha çok taşlı ve pullu abiye, parıltılı ve taş işlemeli abiye modelleri tercih ediliyor. A kesim veya balık elbise modelleri, kısa veya uzun abiye, kabarık tafta etekli veya kat kat fırfırlı kına elbiseleri seçebilirsiniz. Önemli püf noktası ise kına kıyafetinizin çok şık ve zengin görünümlü olmasıdır. Kristal taş, kına tacı veya kolye ile şık görünümünüzü tamamlayabilirsiniz.
Modern tarzı seven gelinler ise daha sade elbise modelleri tercih edebilirler. Uçuş uçuş şifon ve ipek elbise modelleri, yırtmaçlı ve ince askılı elbiseler, asimetrik silüetler, açık kırmızı veya koyu kırmızı elbise modelleri çağdaş kına gecesi için ideal olacaktır.